Jeśli masz anemię, ważne jest, abyś dostarczał do swojej diety wystarczającą ilość żelaza. Ten składnik odżywczy jest niezbędny do tworzenia czerwonych krwinek, które przenoszą tlen do tkanek ciała.
Jedzenie różnych pokarmów bogatych w żelazo pomoże zwiększyć jego spożycie. Ważne jest jednak, abyś unikał pewnych pokarmów, które mogą uniemożliwić Twojemu organizmowi prawidłowe wchłanianie żelaza.
Mięso
Jest wiele pokarmów bogatych w żelazo, dlatego osoby cierpiące na anemię powinny włączyć je do swojej diety. Pokarmy o wysokiej zawartości żelaza to mięso, ryby, drób, orzechy, fasola, ciemnozielone warzywa liściaste oraz wzbogacone żelazem płatki śniadaniowe i pieczywo.
Ciało łatwiej przyswaja żelazo hemowe (żelazo związane z hemoglobiną) z czerwonego mięsa, ryb i drobiu niż z pokarmów roślinnych. Dlatego podczas stosowania diety zwalczającej anemię ważne jest, by jeść więcej czerwonego mięsa i ryb niż innych rodzajów mięsa.
Legumeny, takie jak soczewica, ciecierzyca i fasola, są kolejnym doskonałym źródłem żelaza niehemowego. Zawierają one również białko, błonnik i witaminę B6.
Owoce morza
Jeśli masz anemię, musisz spożywać pokarmy bogate w żelazo. Ten minerał jest niezbędny do produkcji krwi i pomaga w dotlenieniu całego organizmu.
Swoje dzienne zapotrzebowanie na żelazo możesz uzyskać z mięsa (zwłaszcza wołowiny i wątroby), owoców morza, ciemnozielonych warzyw liściastych i zbóż wzbogaconych w żelazo. Mięso i owoce morza są również dobrym źródłem żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalnym typem żelaza.
Żelazo hemowe można znaleźć w produktach zwierzęcych, takich jak wołowina i drób, a także w skorupiakach, takich jak ostrygi i małże. Jeśli nie jesz produktów zwierzęcych, doskonałym źródłem żelaza niehemowego są białka pochodzenia roślinnego, takie jak fasola i tofu.
Innym doskonałym źródłem żelaza są małże, takie jak małże i ślimaki. Na przykład małże gotowane na parze zawierają około 2 miligramy żelaza na porcję, podczas gdy pięć surowych ostryg dostarcza 3,23 mg tego pierwiastka.
Warzywa
Pokarmy zawierające żelazo mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu anemii, czyli stanu, w którym organizm nie posiada wystarczającej ilości zdrowych czerwonych krwinek. Twój lekarz powie Ci, jakie pokarmy powinieneś jeść, a jakich unikać.
Dieta bogata w ciemnozielone warzywa liściaste, orzechy i nasiona, owoce morza, chude mięso, fasolę, płatki śniadaniowe wzbogacone w żelazo i suszone owoce może zwiększyć spożycie żelaza. Owoce bogate w witaminę C, takie jak pomarańcze, grejpfruty, truskawki i pomidory również mogą pomóc Twojemu organizmowi w przyswajaniu żelaza z tych pokarmów.
Rodzaje żelaza znajdujące się w żywności to hemowe (występujące w źródłach zwierzęcych) i niehemowe (występujące w źródłach roślinnych). Żelazo hemowe może być łatwo wchłaniane przez organizm, podczas gdy żelazo niehemowe jest słabiej wchłaniane, dlatego warto wybierać źródła roślinne z dużą ilością witaminy C.
Owoce
Jeśli masz anemię, ważne jest, abyś włączył do swojej diety różne pokarmy zawierające żelazo. Może to pomóc w zapobieganiu anemii, a także w jej leczeniu, jeśli już ją masz.
Możesz zwiększyć ilość spożywanego żelaza, jedząc różne produkty, w tym chude czerwone mięso, drób, jajka, fasolę, wzbogacone ziarna i suszone owoce. Owoce bogate w witaminę C, takie jak owoce cytrusowe, również mogą pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza.
Forma żelaza w produktach mięsnych, zwana żelazem hemowym, jest łatwiejsza do wchłonięcia niż żelazo niehemowe znajdujące się w źródłach roślinnych. Spożywanie pokarmów bogatych w kwas foliowy, takich jak ciemnozielone warzywa, może zwiększyć wchłanianie żelaza niehemowego.
Suszone owoce, takie jak morele, rodzynki, daktyle i figi, są kolejnym dobrym źródłem żelaza. Są one szczególnie pomocne dla osób, które nie mogą jeść mięsa ze względu na zdrowie lub przekonania religijne. Namoczenie ich przed zmiksowaniem w smoothie pomoże organizmowi lepiej je przyswoić.