Pomidory czereśniowe to słodkie i kolorowe małe paczki smaku, idealne do sałatek, dań z makaronu i nie tylko. Są też dobrym źródłem likopenu, składnika odżywczego, który zwalcza wolne rodniki i chroni Twoje serce.
Łatwo je uprawiać i przechowywać. Nie są też tak podatne na szkodniki i choroby jak inne odmiany pomidorów.
Zbiór
Pomidor koktajlowy daje duże plony słodkich w smaku pomidorów, które są łatwe w uprawie. Zazwyczaj są gotowe do zbioru po około 50-65 dniach od posadzenia.
Kluczowym krokiem w procesie zbioru jest regularne sprawdzanie, czy owoce są dojrzałe. Jest to szczególnie ważne, gdy zbliża się szczyt sezonu.
Wiele odmian pomidorów koktajlowych dojrzewa w pełni na gałązce, inne nabierają koloru dopiero po zebraniu. Szukaj pomidorów, które mają równomierny czerwony kolor aż do szypułki i są lekko miękkie.
Jeśli pomidory są dojrzałe, ale nie jesteś gotowy do ich zbierania, możesz pozostawić je na winorośli nieco dłużej, aby pobudzić je do dalszej produkcji. Nie należy jednak pozostawiać ich zbyt długo, bo mogą popękać.
Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na sadzenie w ziemi, czy w pojemnikach, upewnij się, że ogród jest w pełni nasłoneczniony, przynajmniej przez 6 godzin dziennie. Jest to kluczowy czynnik w uprawie silnych pomidorów.
Przygotowanie
Pomidory czereśniowe są pysznym i pożywnym dodatkiem do sałatek, pizzy, makaronów i innych potraw. Są też dobrym źródłem witaminy C i likopenu, który sprzyja zdrowiu, zwalczając stany zapalne oraz zapobiegając nowotworom i chorobom serca.
Świetnie sprawdzają się na pizzy z grilla, ale można je też łatwo upiec w piekarniku z czosnkiem i ziołami jako szybki dodatek do dania. Pieczone pomidory są karmelizowane i słodkie, co dodaje dodatkowego smaku każdemu posiłkowi.
Pieczenie to jeden z moich ulubionych sposobów na korzystanie z różnych warzyw. Jest proste, niedrogie i dodaje głębi smaku, której nie da się przebić.
Gotowanie
Pieczenie pomidorów to prosty i pyszny sposób na wykorzystanie ich słodkiego i soczystego smaku. Stanowią idealny letni dodatek do dań, ale także dodają wiele smaku każdemu makaronowi lub sosowi.
Podczas gotowania karmelizują się i miękną, a ich smak koncentruje się w piekarniku. W wyniku tego powstaje delikatne i pikantne danie, które jest gotowe w mniej niż 30 minut.
Szybkie smażenie z czosnkiem i ziołami przekształca pomidory koktajlowe w wyjątkowo soczysty składnik, który będziesz chciał mieć pod ręką, aby urozmaicić swoje dania. Świetnie sprawdzą się na talerzu z mezze, jako dodatek do hummusu i baba ganoush, a także jako dodatek do grillowanego steku z odrobiną glazury balsamicznej.
Można je wykorzystać w wielu daniach, ale najlepiej używać ich do makaronów i białek o dużej zawartości tłuszczu i kwasowości. Możesz je też wykorzystać jako dodatek do kurczaka, ryb lub dań wegetariańskich.
Przechowywanie
Pomidory czereśniowe to wspaniałe, delikatne warzywo, które można jeść na surowo, używać do dehydratacji i robienia soków lub zamrażać. Są pysznym dodatkiem do sałatek, sosów pomidorowych i innych dań gotowanych.
Są też doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, w tym likopenu i zeaksantyny. Związki te zwalczają stres oksydacyjny, który może być związany z wieloma problemami zdrowotnymi.
Pomidory koktajlowe należy przechowywać szypułką do dołu. Zapobiega to wydostawaniu się wilgoci przez szypułkę, co mogłoby spowodować rozwój pleśni.
Oprócz przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu, możesz również użyć talerza lub wiklinowego koszyka, aby zachować świeżość owoców. Upewnij się tylko, że kosz nie jest otoczony produktami wytwarzającymi etylen, takimi jak jabłka czy gruszki.
Możesz również zamrozić pomidory bez blanszowania, co jest doskonałym sposobem na przedłużenie ich trwałości w przypadku przepisów, w których wykorzystuje się pomidory już przetworzone. Aby to zrobić, wystarczy je umyć, oderwać szypułki i zamrozić na blasze.