Sos sojowy to uniwersalny składnik, który może być używany jako przyprawa, przyprawa, marynata lub polewa. Zawiera sól i smak umami, więc jest idealny do przyrządzania potraw, które potrzebują dodatkowego kopa.
Sos sojowy ma wysoką zawartość sodu, więc powinieneś uważać na jego spożycie. Na szczęście można znaleźć wersje niskosodowe, które nadają się do większości przepisów.
To przyprawa
Sos sojowy jest ważnym składnikiem kuchni azjatyckiej i występuje w kilku odmianach. Jest to słona, brązowa przyprawa, która może być używana jako przyprawa, marynata lub polewa.
Jego zdolność do harmonizowania smaków wielu różnych składników, dostarczania smaków i aromatów, które jeszcze bardziej podsycają apetyt i dodają koloru daniom, sprawia, że jest tak wszechstronny. Pięć cech smakowych i aromatycznych sosu sojowego, takich jak umami, słodycz, kwaskowatość, gorycz i słoność, daje mu moc wzbogacania niemal każdej potrawy.
Tradycyjnie sos sojowy jest wytwarzany w procesie fermentacji przy użyciu mikroorganizmów. Ten naturalny proces trwa do trzech lat na partię.
To przyprawa
Sos sojowy jest jedną z najpopularniejszych przypraw w kuchni azjatyckiej. Wnosi głęboko pikantny, słony smak do klasycznych dań azjatyckich i potraw fusion.
Sos sojowy zaczyna się jako sfermentowana pasta z soi, mąki pszennej i solanki. Następnie pleśnie Aspergillus oryzae rozkładają białka i skrobię na aminokwasy i cukry proste. W wyniku tego procesu powstaje ciemnobrązowy kolor i bogaty smak sosu sojowego.
Ma on wiele smaków, które różnią się w zależności od metody warzenia i szczepu Aspergillus. Dzięki temu jest jedną z najbardziej uniwersalnych przypraw.
Może być używany w wielu przepisach, od stir fry po japoński shoyu ramen i nie tylko! Użyj go jako bazy do marynat lub dodaj do domowego ciasta na makaron, aby uzyskać kremowy sos!
To jest marynata
Sos sojowy jest doskonałą marynatą do mięs takich jak kurczak, wołowina, ryby i wieprzowina. Pomaga białku wchłonąć więcej smaku, a także sprzyja brązowieniu.
Sos sojowy można zrobić z różnych składników, w tym z pszenicy, soi i soli. Jest powszechnym składnikiem kuchni Chin, Korei, Japonii i innych części Azji Wschodniej.
Smak umami pochodzi z połączenia 20 aminokwasów, które są wytwarzane podczas fermentacji przez pleśń koji. Enzymy te rozkładają białka zawarte w soi i pszenicy, przekształcając je w szeroką gamę kwasów.
Sos sojowy jest naturalną żywnością, która jest fermentowana przez ponad 48 godzin w celu uzyskania aromatycznego (umami) smaku. Jest wytwarzany w procesie, który wymaga połączenia technik oszczędzających pracę i sprzętu modernizującego produkcję produktów sojowych.
To jest glazura
Sos sojowy może być używany jako glazura do grillowanych lub pieczonych mięs. Doda on Twojemu posiłkowi dodatkowych smaków, nadając mu jednocześnie apetyczny wygląd.
Sos sojowy to także pyszny sposób na dodanie smaku warzywom lub innym potrawom. Można ją dodawać do potraw typu stir-fry, zanurzać w niej sushi lub używać jako marynaty.
Ten słodko-pikantny przepis na glazurę sojową jest łatwy do wykonania i idealny do pokrycia żeberek, kurczaka, kotletów wieprzowych, owoców morza lub warzyw! Świetnie zastępuje sos teriyaki.
Lazura sojowa to szybki i prosty sposób na redukcję sosu sojowego, miodu i wody. Składniki gotuje się do momentu, aż zredukują się o połowę, co daje gęsty i lepki sos, który aż ocieka smakiem.