Jeśli szukasz kolorowego, trwałego zioła do swojego ogrodu, szałwia omszona może być właśnie rośliną dla Ciebie. Jest to bylina, która rośnie w pełnym słońcu, w wilgotnej, ale dobrze przepuszczalnej glebie.
Jest to również bardzo łatwa w uprawie roślina, którą można uprawiać zarówno ze względu na liście, jak i na walory ozdobne. Istnieje wiele różnych odmian szałwii, które oferują różnorodny wygląd i zastosowanie.
Jak uprawiać szałwię
Popularne zioło do ogrodu kuchennego, szałwia może być uprawiana w pojemnikach lub na rabatach ogrodowych. Jej duże, miękkie, żywicznie pachnące liście świetnie nadają się do przyprawiania potraw, a jej podobny do sosny smak sprawdza się w zupach i farszach.
Szałwia może rosnąć w różnych glebach, ale preferuje glebę piaszczystą, gliniastą i dobrze zdrenowaną o pH od 6,5 do 7,0. Jeśli uprawiasz szałwię w ogrodzie, dodaj kilka centymetrów starego kompostu lub innej bogatej materii organicznej, aby poprawić jakość gleby.
Szałwia dostosowuje się także do ekstremalnych warunków klimatycznych, radząc sobie lepiej w gorącym, suchym klimacie niż w zimnym, mokrym. Ściółkowanie kamykami to dobry sposób na utrzymanie suchej gleby, zwłaszcza w letnie upały.
Sadzić szałwię w miejscu, gdzie jest w pełni nasłoneczniona i ma bogatą, dobrze zdrenowaną glebę o pH od 6,5 do 7,0. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, dobrze ją podlewaj i regularnie zasilaj nawozem rozpuszczalnym w wodzie.
Rozmnażanie szałwii
Szałwię można łatwo rozmnażać z sadzonek z miękkiego drewna (końcówki młodych pędów tuż poniżej złączenia liści) lub w glebie. Można też wysadzić nasiona jesienią, a następnie zasadzić je w ogrodzie, gdy nie ma zagrożenia mrozem.
Nasiona wymagają światła, aby wykiełkować, więc umieść je w słonecznym oknie lub pod lampami do uprawy, gdy będziesz gotowy. Utrzymuj mieszankę do kiełkowania nasion w stanie wilgotnym, przykrywając ją odrobiną celofanu lub przezroczystej folii.
Kiedy siewki wykiełkują, usuń folię i upewnij się, że ziemia w doniczce jest nadal wilgotna. Pozwoli to na cyrkulację powietrza i zapobiegnie rozwojowi mączniaka lub gniciu łodyg, co jest najczęstszym problemem szałwii.
Przez cały sezon wegetacyjny możesz zbierać liście i łodygi szałwii, aby dodać smaku potrawom. Możesz je także suszyć i zamrażać w kostkach lodu, aby użyć ich w razie potrzeby.
Zbieranie szałwii
Liście szałwii nadają pikantny, cytrynowy smak i aromat zupom, gulaszom, sosom, daniom z drobiu i mięsa. Można z nich również przyrządzić pyszną herbatę, która koi gardło i pomaga złagodzić objawy bólu gardła.
Jako roślina jadalna szałwia może być zbierana przez cały rok, przy czym większość liści można zbierać wiosną i latem. Możesz też zbierać suszone liście, które można wykorzystać do smugowania i robienia ozdobnych wiązanek.
Młode rośliny szałwii zbieraj delikatnie w pierwszym roku, aby stworzyć silny system korzeniowy i mocną ramę. Nie ścinaj starego drewna, bo to zniekształci roślinę i pozbawi ją niezbędnych składników odżywczych.
W kolejnych latach szałwię można zbierać według potrzeb. Zerwij całą łodygę lub tylko uszczypnij liść, pozostawiając około 2 miesięcy pomiędzy zbiorami, aby nowy wzrost mógł dojrzeć.
Szałwia może być zbierana o każdej porze roku, ale najlepiej zbierać ją wiosną i latem, zanim roślina zakwitnie. Dzięki temu roślina będzie miała najwięcej smaku w kuchni i będzie mogła uzupełnić swoje zapasy.
Zalety i choroby szałwii
Szałwia to duży rodzaj roślin z rodziny miętowatych, które najlepiej rosną w ciepłym i suchym klimacie. Ma długie liście w różnych kolorach, od zielonego po purpurowy, złoty lub variegated.
Bez względu na to, czy uprawiasz szałwię w ogrodzie, czy w szklarni, obserwuj liście w poszukiwaniu oznak szkodników i chorób. Na przykład mączniak rzekomy i werticilium mogą poważnie oszpecić liście szałwii. Owady te wytwarzają pieniste, mokre masy, które wyglądają jak kępy plwocin na roślinie szałwii.
Te pieniste, mokre masy mogą pojawić się na spodniej stronie liścia szałwii i są domem dla nimf krętków. Możesz fizycznie zebrać te nimfy z rośliny lub użyć roztworu mydła owadobójczego, aby usunąć je z rośliny szałwii.
Inne powszechne szkodniki szałwii to gąsienice, roztocza i choroby grzybowe, takie jak mączniak rzekomy. Dobra wiadomość jest taka, że większość z tych szkodników można zwalczyć, w zależności od rodzaju uprawianej szałwii i sposobu jej traktowania.